جزیره کیش با وسعت حدود ۹۱کیلومتر مربع در فاصله ۱۸کیلومتری ساحل جنوبی ایران ۳۰۰ کیلومتری غرب بندر عباس حدود ۸ قرن پیش مرکز تجاری پرآوازه ای در خلیج فارس محسوب می شد
کیش جزیرهای است بیضی شکل با محیط ۴۴ کیلومتر که طول آن حدود ۵/۱۵ کیلومتر و عرضش حدود ۵/۷ کیلومتر می باشد مساحت جزیره زیبای کیش حدود ۹۰ کیلومتر مربع است. بلندترین نقطه این جزیره حدود ۳۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. جزیره کیش فاقد رودخانه دائمی بوده و تعداد زیادی منابع آب شیرین زیرزمینی دارد.
تعدادی از نویسندگان، نام قديم كيش را كيان ذکر نموده اند. نام كيان، احتمالا از نام سلسله كيانيان اقتباس شده است. در وجه تشبیه نامگذاري كيش، افسانه هايي در كتابهایي چون وصاف، تنسوخ نامه، عرايس الجوهر و… آمده است كه مضمون همه آنها يكي بوده است. نام اين جزيره در همه متون فارسي و برخي از متون عربي كيش خوانده شده و واژه قيس شكل عربي كيش بوده است.
از تاریخ کیش در زمان پیش از اسلام اطلاعات دقیقی در دست نیست. تنها منبع قابل اعتنا در این زمینه دست نوشتههای یک دریاسالار یونانی بنام نیارخوس است که در سال ۳۲۵ قبل از میلاد به فرمان اسکندر سفری اکتشافی به سواحل خلیج فارس و دریای عمان انجام داد. او در قرن چهارم پیش از میلاد از جزیره کیش بازدید بعمل آورد. توصیفاتی که او از این جزیره ارایه میدهد با مشخصات جـزیــره کــیش کاملا منطبق می باشد. آنجا که نیارخوس مینویسد: در این جزیره بوستانها و نخلستانهای فراوانی وجود داشته است.
در دوره هخامنشیان، کیش مرکز عمده صید مروارید بینالنهرین و هندوستان بود و بازرگانان بزرگ دنیا به این جزیره رفت و آمد داشتند. دوران عظمت و شکوفایی تاریخ کیش از قرن چهارم هجری، پس از وقوع زلزله در سیراف آغاز شد. پس از تخریب بندر سیراف و از رونق افتاد این بندر، توران شاه به کمک حکام محلی بنیقیصر در جزیره کیش، بندرگاهی ساختکرد و به عمران و آبادانی آن همت گماشت و کیش را به مرکز عمده بازرگانی خلیجفارس تبدیل نمود. در دوره اتابکانفارس اهمیت کیش به حدی بود که والی خلیجفارس در این جزیره سکونت داشت و برتمام جزایر خلیجفارس و دریای عمان حکومت میکرد. طبق نوشته های سیاحان و تاریخ نویسان، در این دوره درآمد کیش بابت عشریه کشتیهای تجاری مبالغ بسیار قابل توجهی بوده است.
از شواهد و قراین چنین پیداست که در عصر غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان و مغول جزیره کیش در اوج شکوفایی و رونق و مرکز بازرگانی خلیجفارس بوده است. مورخینی نظیر قزوینی، فضلالله بنعبدالله شیرازی، ابن بطوطه و حمدالله مستوفی که در این دوره از کیش دیدن کردهاند همگی از عظمت، آبادانی و زیبایی کیش سخن گفتهاند. بنابر نوشتههای مورخین، نام کیش در دوره ایلخانیان مغول پیوسته با اسامی ولایات معتبری چون بغداد، شیراز، بحرین و هندوستان آورده میشده و پیوسته پیشوند دولتخانه قبل از عنوان کیش ذکر میشده است. علاوه بر این، ویرانههای به جا مانده از شهر حریره در قسمت شمال جزیره نیز از عظمت جزیره کیش در آن دوران حکایت میکند.
جزیره کیش با وسعت حدود ۹۱کیلومتر مربع در فاصله ۱۸کیلومتری ساحل جنوبی ایران ۳۰۰ کیلومتری غرب بندر عباس حدود ۸ قرن پیش مرکز تجاری پرآوازه ای در خلیج فارس محسوب می شد و فعالیتهای تجاری بین ایران ، چین ، آفریقا و اروپا از بنادر این جزیره کوچک انجام میگرفت بعد از رونق گرفتن جزیره هرمز فعالیت های تجاری کیش روبه افول رفت و کیش یک دوران طولانی سکوت و انزوا را تجربه نمود.
در سال ۱۳۴۹ این جزیره مورد بازدید هیئت های کارشناسی ایران و آمریکا قرار گرفت و با توجه به ویژگی های طبیعی سواحل زیبای مرجانی، آبهای زلال پیرامون جزیره و بالاخره موقعیت استراتژیکی مناسب آن، به عنوان مرکز بینالمللی توریسی انتخاب شد. در اواسط دهه ۷۰ میلادی هواپیماهای کنکورد توریسـتها را از اروپا به کیش می آوردند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۱ جزیره کیش به عنوان نخستین منطقه آزاد کشور برگزیده شد و پس از مدت کوتاهی جاذبه های توریستی و تجاری کیش مورد توجه قرار گرفت. انتخاب کیش به عنوان منطقه آزاد و برخورداری سرمایه گذاران از معافیت های گمرکی و دیگر قوانین حاکم بر مناطق آزاد، این جزیره را به منطقه ای جذاب برای فعالیتهای اقتصادی تبدیل کرده است. گردشگری و فعالیت های بازرگانی مهمترین ارکان کسب وکار در جزیره کیش را تشکیل می دهد.
ويژگي هاي جغرافيايي كيش از جمله قرارگيري آن در منطقه جغرافيايي استراتژيك خليج فارس، آب و هواي مطلوب در نيمه دوم سال و دارا بودن سواحل مرجاني، اين جزيره را داراي موقعيت ممتازي از نظر گردشگري و تجاري نموده است. در حال حاضر جمعیت جزیره کیش ۳۰٫۰۰۰ نفر تخمین زده می شود. بومیان جزیره کیش غالبا در محله های سفین جــــدید و قـــدیم زندگی می کنند. عربهای جزیره کیش عمدتا از مناطق ساحلی ایران به کیش مهاجرت کرده اند. بومیان کیش به زبان فارسی و عربی تکلم می کنند. لباس مردان از یک کلاه یا عرق چین، دستمال سر و پیراهن بلندی بنام دشداشه تشکیل می شود.
کیش یکی از چهار منطقه دنیا است که درصد اکسیژن خالص آن از دیگر مناطق بیشتر است و به همین دلیل است که جانبازان شیمیایی جنگ، بدون استفاده از ماسک اکسیژن در این جزیره میتوانند به راحتی تنفس کنند و مردم عادی هم بعد از ساعتها گشتوگذار و تفریح کمتر احساس خستگی میکنند.
مهــم ترین اعیاد بومیان جزیره کیش عید قربان و عید غدیر است آنها در جشن ها و عروسی ها با موسیقی محلی خود به رقص و پایکـوبـی مــی پـــردازنـــد. مـــــردان دایــره ای تشکیل می دهند و با نواختن ساز و دهل و آهنگهای سنتی می رقصند و هنگام رقص پاها را محکم به زمین می کوبند و شانه های خود را می لرزانند. زنان هم با هلهله و تکان دادن دستمالهای رنگی وکف زدن آنها را همراهی می کنند. اصلی ترین ساز بومیان جزیره کیش نوعی طبل است که با آهنگی تنـد نواخته می شود.
شغل سنتی بومیان جزیره کیش ماهیگیری و دامداری است. البته در گذشته صید مروارید و کشاورزی هم از شغل های ساکنان جزیره بوده است. داستان آشپزی و غذاهای بومیان کیش هم جالب و شنیدنی است چون در بیشتر غذاهای محلی جزیره کیش ماهی استفاده می شود. مضروبه، قلیه، هریسه و مچبوس نام بعضی از غذاهای محلی جزیره زیبای کیش است.