داستان ساخت شهر زیرزمینی کاریز کیش
این شهر زیرزمینی منحصربهفرد با داشتن قنات آب شیرین، هوای خنک در زیر زمین، سقف مرجانی مملو از فسیلهای با قدمت زیاد و بالاخره مرجانی بودن جزیره در فهرست مهمترین ابنیه جهانی قرار می گیرد. داستان ساخت شهر زیرزمینی کاریز به ۲۰ سال پیش برمی گردد، وقتی که یک ایرانی مقیم آلمان بطور اتفاقی فیلمی را در مورد جزیره کیش دید. سال ۱۳۷۷ صدا و سیمای ایران شبکه تلویزیونی جام جم را برای ایرانیان خارج از کشور تازه راه اندازی کرده بود و برنامه هایی برای معرفی شهرهای ایران داشت. یکی از این برنامه ها در خصوص زیبایی های جزیره کیش بود.
تاثیر فیلم روی این مهندس مکانیک فارغ التحصیل از دانشگاه مونیخ بهقدری زیاد بود که تصمیم گرفت بعد از ۳۲ سال دوری از وطن هر طور شده به ایران سفر کرده و جزیره کیش را از نزدیک ببیند. مهندس حاجی حسینی کوله بار سفر بست و عاشقانه به دیدن جزیره کیش شتافت. عشقی که باعث شد از آن سال تا کنون نه تنها ساکن جزیره کیش شود بلکه با همت و تلاش والای خود دست به احداث مجموعه ای زیبا و ماندگار به نام شهر زیرزمینی کاریز کیش زد. امروزه شهر زیرزمینی کاریز یکی از جاذبه های گردشگری کیش بوده تا جایی که سالیانه بیش از ۲۰۰ هزار نفر از آن بازدید می کنند.
مهمترین ویژگی های شهر زیرزمینی کاریز کیش را می توان اینگونه توصیف نمود. اول اینکه کاریز در دل تنها جزیره مرجانی دنیا واقع شده است. دوم آنکه این شهر زیرزمینی تنها بنایی است که سقف آن مملو از صدفها و مرجانهای طبیعی است. صدفها و مرجانهایی که برای بازدید از آنها دو راه بیشتر وجود ندارد، یا بازدید از موزههای طبیعی یا غواصی در آبهای آزاد. بنابر این شهر زیرزمینی کاریز فصلی جدید و استثنایی پیش روی تمامی دوستداران طبیعت گشوده است تا بی واسطه بتوانند از بزرگترین مجموعه مرجانی بازدید نمایند. سقف مرجانی کاریز کیش به قطر هفت متر که زمانی بستر دریا بوده، مملو از صدفها و آبزیانی است که هم اکنون به صورت فسیل در سقف مرجانی مجموعه شهر زیرزمینی کاریز کیش قابل مشاهده است.
شنیدن توصیف اولین روز حضور مهندس حاجی حسینی به کیش از زبان خودش خالی از لطف نیست: او می گوید وقتی به کیش رسیدم، با جزیرهای مواجه شدم که خیلی بهندرت در دنیا یافت میشود. چراکه اگر شما بخواهید زیباییهای جزیره کیش همچون آب زیبا، ماهیها و مرجانهای دریایی آن را ببینید تنها باید به مالدیو سفر کنید که اتفاقا به همین زیباییهایی که گفتم معروف است و مردم جهان بهخاطر وجود ماهیها و مرجانهای زیبایش آن را دوست دارند. به گفته حاجی حسینی۲۰ سال قبل این جزیره خالی از سکنه بود و با سرمایهای که داشتم، میتوانستم ساخت ویلا، هتل یا کارهایی از این قبیل را در دستور کار خود قرار دهم و بهنوعی در بازه زمانی کوتاه بهدرآمد خوبی دست پیدا کنم اما شروع به ساخت جایی کردم که در ابتدا یک قنات مخروبه و متروکه بود و حالا به این صورت درآمده است. بههمین دلیل باید بگویم که شهر زیرزمینی کاریز با عشق و علاقه ساخته شد و هدف آن بههیچ وجه اقتصادی نبوده است. وی همچنین درباره نوع طراحی شهر زیرزمینی کاریز توضیح میدهد که همه پروژهها از قبل طراحی شده و سپس ساخت آن آغاز میشود. اما تنها چیزی که این پروژه ندارد، طرح و نقشه است. این مکان در ابتدا قنات مخروبه و متروکهای بود که توسط سرمایه و طرح شخصی خودم آن را بازسازی کرده و به مرور زمان گسترش دادم که حالا در کنارش رستوران و چیزهای دیگری نیز اضافه شده است. همچنین در حال حاضر آن قنات قدیمی هم احیا شده و به کار خود ادامه میدهد و میزان آب موجود در آن وابسته به میزان بارش بوده که برای مصارف همین مجموعه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.